Big plans going nowhere

Ever since I found that ‘cheap’ Commodore 64 online I’ve been wanting to try something. The machine came with a tape drive, so I ordered some ‘cheap’ reproduction tape game, to see if it worked.

1530 mech

While it almost works, it sees the program on the tape, the thing stalls out. Granted it being dated to 1991 probably means the belts are beyond usable. I am having a friend proxy some belts for me as nobody will ship them to Hong Kong (pandemic didn’t have any real effect there).

While this machine is a newer ‘C’ model, I’ve had seen this auction pop on and off on Ebay from time to time advertising a refactored and improved CP/M cart advertising that it works on all models. I’ve read somewhere that post 128 that they finally had figured it out, far too late to matter. But maybe with this new cartridge things could work?

I managed to get a SD2IEC board delivered from Germany, which uses external USB power, so it won’t tax the C64 PSU (I should look, is there an ATX to C64 PSU?). I can load some silly games and stuff seemingly okay. I haven’t bothered with GEOS, as I used it far too much when I had to, and it’s just far too slow to even dream of being usable. Anyways with the SD2IEC it came with ZERO instructions but I did find the page with the needed firmware, and the ‘FB64.PRG’ program to have it browse the SD card and mound D64 images as needed.

I have to admit, ever since I did that article about “Running CP/M on the Commodore 64” I’ve been dying to try this on real hardware. With all the excitement in the room, I mounted the CP/M disk, and held my breath as the *’s went across the screen….

DDDDDDDDDOOOOOOOOOOBBBLE TROUBLEEEEEEEEEEEE

And, well something isn’t right. I tried a bunch of images I could find online, and they all do the same thing. They print far too many characters on the screen from time to time. Clearly it’s some timing/IRQ issue. Something to do with the VIC chip.

Despite the screen being corrupt, it is running, and it does let you run commands, it’s just the output is being doubled (or 10x!) up.

So I tried the soft80 program which will setup an 80 column CP/M experience. It didn’t matter what version I used, the old one from the 80’s or the patched up one from Luis Antoniosi, they all do the same thing, which is run at a blistering 1cps.

I thought it’d be fun to stream this old beast playing the CP/M version of planetfall, but at 1cps I just can’t do it. Which is just a shame. I haven’t tried a regular C64 Infocom game, as the 40 cols was always crazy, but I guess it’s the fallback.

I know these things are so rare, but I had high hopes for this thing.

So close, and yet so far away.

2 thoughts on “Big plans going nowhere

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.